Geschraapte warmtewisselaar voor Mexicaanse fruitverwerker
Een Mexicaans fruitverwerkingsbedrijf benaderde HRS om een aseptisch thermisch proces te ontwerpen voor de productie/verwerking van karamelsiroop en fruitpulp. Zowel HRS als Kapp hebben veel ervaring in de voedingsmiddelenindustrie, waarbij elke toepassing zijn eigen bijzonderheden kent. Beide partijen houden wel van een dergelijke uitdaging. Door middel van deze case nemen we u mee in één van de mogelijke oplossing in de voedingsmiddelenindustrie.
HRS Heat Exchangers bood op de aanvraag twee verschillende ontwerpen aan; het ene gebaseerd op de HRS Unicus (single tube geschraapte warmtewisselaars), het tweede gebaseerd op de HRS R Serie (multi-tube geschraapte warmtewisselaars). Het “R-Serie ontwerp” bleek het meest geschikt, voornamelijk vanwege een delicatere behandeling van het product en de “Non-Shear eis” in het proces.
De R-Serie warmtewisselaar is ontwikkeld voor warmte-overdrachtstoepassingen waarbij stuwing en schrapen van een vaak zeer viskeus medium noodzakelijk is. Hiermee is hij zeer geschikt voor hygiënische en industriële toepassingen . De innovatieve technologie kan het betreffende proces makkelijk aan, omdat er gebruik gemaakt wordt van een hoge schrapersnelheid om het viskeuze product goed te mengen.
Het maatwerk aseptisch systeem bestaat uit vier HRS R-Serie warmtewisselaars, gecombineerd met een verblijftijdssectie en gemonteerd op een vrijstaand frame. Eén van deze wisselaars, de HRS R3 unit (2 mtr) wordt gebruikt voor het opwarmen. De andere units worden gebruikt voor koeling. Het systeem wordt geregeld en gecheckt door middel van een controlepaneel, waarmee de operator de mogelijkheid heeft om met twee óf drie units te koelen… afhankelijk van het product en de bijbehorende productsnelheden.
Het hele aseptisch-thermische proces is ontworpen met de garantie dat het product nauwkeurig verwarmd en gekoeld kan worden tot gewenste temperaturen zonder dat daarbij de kwaliteit van de fruitpulp en karamelsiroop in het geding komt. Het ontwerp is gebaseerd op de volgende parameters:
- Verwarmen van 2.000 kg/h fruitpulp, bestemd voor yoghurt- of ijsmengsels (met en zonder deeltjes) van 60°C tot 120°C, verblijftijd 30 seconden tot 2 minuten (product-afhankelijk) en gekoeld tot 20°C met ijswater.
- Verwarmen van 2.000 kg/h karamelsiroop van 100°C tot 130°C met stoom van 140°C, verblijftijd 20 tot 30 seconden en gekoeld tot 30°C met ijswater van 1°C
De HRS R-Serie was in deze case duidelijk de meest geschikte warmtewisselaar omdat:
- De innovatieve overbrenging zorgt voor een continu schrapende beweging waardoor viskeuze vloeistoffen goed mengen en vuilafzetting aan de wand van de wisselaar vermeden wordt.
- Elke schraper heeft een spiraalvormig mes. Hiermee wordt voortstuwing van het product vergemakkelijkt. Dit resulteert in een efficiënte warmteoverdracht en verlaging van de drukval.
- Meerdere buizen in één warmtewisselaar is energie-efficiënter en vereist een kleinere footprint
- Unieke afdichting maakt het mogelijk om individuele buizen te verwijderen.
HRS Heat Exchangers was in staat het volledige aseptische systeem binnen 8 weken na goedkeur van het ontwerp te fabriceren en afleveren.