1-op-1 vervanging van een 50 jaar oude warmtewisselaar
Als een apparaat zijn werk 50 jaar lang perfect doet kan je daar alleen maar content mee zijn. Dit is het verhaal van één van onze eindklanten in de chemische industrie. 50 jaar lang functioneerde hun buizenwarmtewisselaar feilloos. Het besef dat de warmtewisselaar op den duur vervangen moest worden was er wel, maar het was lastig om de juiste partner te vinden om de warmtewisselaar na te bouwen.
Een vooraanstaand engineeringsbureau heeft Kapp benaderd om mee te denken over het 1-op-1 vervangen van een 50 jaar oude warmtewisselaar binnen de nieuwe geldende normen. Daar kwam het één en ander bij kijken.
Het eerste probleem was dat de oorspronkelijke bouwer niet meer bestond. Daarnaast waren de originele bouwtekening incompleet en slecht leesbaar. Daarop is besloten een 3D-scan te maken van de warmtewisselaar. Deze techniek is inmiddels zo goed, dat we een duidelijk beeld kregen van de warmtewisselaar. Eigenlijk bleek deze techniek zelfs iets te nauwkeurig. De 3D-scan weergaf namelijk ook roestplekken, vuil, lijmresten, isolatieresten en andere oneffenheden. Daardoor was het lastig de exacte maatvoering te bepalen. De 3D-scan was desondanks wel goed bruikbaar in combinatie met de incomplete set originele bouwtekening.
Samen met HRS Heat Exchangers, onze vaste fabrikant van buizenwarmtewisselaars, hebben we een compleet nieuwe fabricageboek gemaakt. Daardoor zijn we in staat de warmtewisselaar 1-op-1 na te bouwen en met slechts minimale aanpassingen te voldoen aan de huidige bouweisen en wetgeving. Zo moet de warmtewisselaar volgens de hedendaagse eisen zwaarder gebouwd worden. Er is dikker materiaal gebruikt om daaraan te voldoen.
Het proces van de klant draait volcontinu. Oorspronkelijk was er eind van dit jaar een productiestop gepland, daarom moest de warmtewisselaar binnen relatief korte tijd geleverd worden. De eindklant heeft de productiestop echter uitgesteld naar het 2de kwartaal van 2020. De warmtewisselaar zal in de tussentijd in het magazijn van Kapp opgeslagen worden.
Na installatie zal de warmtewisselaar wederom volcontinu gebruikt worden. Daardoor heeft de warmtewisselaar niet te maken met temperatuurs- en drukverschillen. Dat komt de levensduur ten goede.