Referentie

Soep!

Eerst vond de mens het vuur uit. Daarna kwam de soep. Soep is een van de oudste gerechten ter wereld. Het is makkelijk te maken, smakelijk en vaak erg gezond. In de meeste gevallen dient een bouillon die gemaakt is van vlees en botten als basis. Het merg in de botten bevat veel van het eiwit collageen. Als de bouillon klaar is, gaan er groenten of vlees bij. Sommige ingrediënten vallen uit elkaar tijdens het koken; andere worden alleen zacht. Een scheutje room kan ook lekker zijn. Kapp vertrok naar Polen om het fornuis aan te steken in een soepfabriek.

Het proces
De soep in de fabriek wordt eigenlijk op dezelfde manier gemaakt als in jouw keuken, afgezien dan van het formaat van de ketels en de manier van verhitting. In Polen gebruiken ze stoom om de soep aan het pruttelen te krijgen. Alle ingrediënten, zoals groenten en bonen worden gewassen en dan wordt de soep bereid in grote ketels. Van de ketels gaat de soep via leidingen naar de verpakkingsafdeling. Een gedeelte wordt aseptisch verpakt; een ander gedeelte gaat in glazen potten en in blik. Na het steriliseren wordt de soep afgekoeld om smaakverlies te voorkomen. Vervolgens krijgt iedere verpakking een label met informatie en daarna kan het naar de winkel.

Het project
Kapp’s opdracht was het verzorgen van de stoomproductie in de fabriek. De stoom wordt gemaakt in stoomgenerators. Een gesloten netwerk van leidingen brengt de stoom naar de plekken in de fabriek waar het nodig is. De kwaliteit van het kraanwater in Polen voldoet niet aan de eisen van de klant, dus moesten we zorgen voor steriele stoom door normale stoom te vermengen met onthard, steriel water. Dat gaat zo: voordat het ontharde water in de stoomgenerator wordt verdampt, gaat het door een zogenaamde RO-EDI unit. Deze unit verwijdert zout en mineralen. Om het schone water vervolgens in stoom te veranderen, gebruiken we stoom van normaal kraanwater. De schone stoom kan worden gebruikt voor het bereiden van voedsel en is geschikt om te steriliseren en direct in het product te injecteren.

De keuze
De klant wilde een compacte installatie die gecombineerd werd met een druppelvanger. De installatie moest kunnen werken in flooded mode, waarbij een laag condensaat achterblijft in de warmtewisselaar. In dit soort gevallen is een Shell & Tube warmtewisselaar gebruikelijk. Alleen zijn die nogal groot en dat wilden we niet voor de productie van een compact platform.

Uiteindelijk kozen we voor een Plate & Shell warmtewisselaar, die een efficiëntere capaciteit heeft en daarom toe kan met minder ruimte. Een druppelvanger paste er gemakkelijk bij, dankzij de cilindrische vorm. De complete installatie heeft door zijn slimme ontwerp erg weinig drukverlies en kan gecombineerd worden volgens de specificaties van de klant – met verschillende aansluitingen. De capaciteit van de installatie is 4.000 kilo stoom per uur met een overdruk van 4 bar. Kapp kreeg de opdracht vanwege onze flexibele houding, de korte productietijd en de juiste balans tussen prijs en techniek. De installatie is geleverd door Vahterus in Finland. De installatie vergt geen specifiek onderhoud. De units worden schoongemaakt met warm water of een CIP vloeistof. Omdat de complete unit gelast is, blijven de onderhoudskosten laag. Kalkafzetting in het systeem is wel iets om in de gaten te houden.